
Hoe kan je in de klas het onderwerp wetenschap en techniek leuk en uitdagend maken? Op welke manier wek je de interesse van leerlingen en stimuleer je tegelijkertijd de ontwikkeling van specifieke vaardigheden? Op veel scholen, en misschien ook wel bij jou op school, spelen deze vragen. Het is een uitermate actueel onderwerp, zeker omdat de vakken wetenschap en technologie vanaf 2020 verplicht zijn binnen het basisonderwijs.
Waarom 3D-printen?

De Rolf groep en
3Dkanjers hebben de handen ineengeslagen om een flinke impuls te geven aan het techniekonderwijs. Met het unieke initiatief van 3Dkanjers voor basisscholen in Nederland, stimuleren wij talentontwikkeling door wetenschap en techniek met behulp van de 3D-printer. Het werken met een 3D-printer vraagt om onderzoekend en ontwerpend leren, waarmee leerlingen de benodigde vaardigheden voor de toekomst ontwikkelen. We hebben het dan over
21st century skills zoals creativiteit, co-creatie, leren door te doen, ondernemingszin, kritisch en onderzoekend denken. Bekijk
hier het filmpje van onze deelname aan het Nationaal Congres van OinO-Advies en ontdek meer over ons aanbod voor het ontwikkelen van
21st century skills.
Een basisschool kan kiezen om zelfstandig een 3Dkanjers-project te starten met professionele begeleiding vanuit het Experience-programma. Een 3Dkanjers-project kan ook collectief worden opgezet door meerdere basisscholen uit één regio met daaromheen een stevig lokaal netwerk. Hierbij helpt 3Dkanjers scholen bij het opbouwen en uitbreiden van een ondersteunend netwerk. Een succesvol voorbeeld van een collectief initiatief is het
project regio Hoogeveen.
Beleef de ervaring van een 3Dkanjers-project door de ogen van leerlingen en leerkrachten:
Meer dan printen alleen

Bijzonder is dat ieder
3Dkanjers-project start met het bouwen van een eigen 3D-printer. Zo leren de leerlingen, op een uitdagende en onderzoekende wijze, de werking van de 3D-printer goed kennen. Het leren start dus al op dag één. Het bouwen is een wezenlijk onderdeel van de leerlijn die 3Dkanjers heeft ontwikkeld. Zo kan 3D-printen een belangrijke invulling geven aan het lesprogramma binnen de nieuwe leerlijn ‘wetenschap en technologie’, die alle basisscholen in 2020 ingevoerd moeten hebben.
Direct van start met het Experience-programma
Met het
3Dkanjers Experience-programma kunnen scholen direct een eigen 3D-project opstarten. Hierbij worden leerkrachten en leerlingen het gehele traject begeleid door een 3Dkanjers-coach. Het complete programma bestaat uit:
• Ultimaker Orginal + DIY 3D-printer:
bekijk hier de video
• Het 3Dkanjers werkboek
• Intakeworkshop: instructie en plan van aanpak
• Terugkomdag: evaluatie en vooruitblik
• Support: 3Dkanjers-coach, online community, bouwinspectie en servicedesk
Ga direct naar het volledige productoverzicht in onze webshop >>
Samen leren met de online community van 3Dkanjers

Door het hele land worden ervaringen opgedaan met de 3D-printer in het klaslokaal. Vernieuwende inzichten en toepassingen worden door leerkrachten vertaald in interessante oefeningen en opdrachten. Hoe fijn is het om dit met elkaar te delen en hierop door te bouwen. De online community van 3Dkanjers staat open voor alle betrokkenen van een 3Dkanjers-project. Naast de leerkrachten hebben ook de ondersteunende partijen toegang. Denk daarbij aan studenten van de Pabo of ouders die een steentje bijdragen.
Ook voor de onder- en middenbouw!
Wie denkt dat 3D-printen alleen geschikt is voor de bovenbouw, heeft het mis. Met het tekenprogramma
Doodle3D kunnen kinderen hun eigen creatieve en fantasievolle ontwerpen tot leven brengen. Hoe het werkt? Kinderen maken eerst een 3D-tekening op een tablet, smartphone of computer. Als het ontwerp af is, dan wordt het met één druk op de knop, laagje voor laagje, in 3D uitgeprint.
Bekijk hier de case van de kleuters van OBS Het Groene Hart die een vliegtuig hebben geprint naar aanleiding van hun Afrikaproject.
Al bekend met 3D-printen of nog helemaal niet?

In samenwerking met
OinO-Advies bieden wij inspirerende workshops & trainingen, voor zowel beginners als gevorderden. Binnenkort een ouderavond? Wij komen graag langs voor een workshop over 3D-printen.
Ontdek ons aanbod:

• 3Dkanjers inspiratieworkshop 3D-printen voor leerkrachten
• 3Dkanjers inspiratieworkshop 3D-printen voor leerlingen: van idee naar creatie
• Ontwerpen in 3D - Van Printer naar Maker met 3Dkanjers
• 3Dkanjers - Inspirerende werkvormen met de 3D-printer in het klaslokaal
• Welkom in de wereld van Makers!
• Ouderavond 3D-printen met 3Dkanjers
Een 3D-printer bij jou in de klas?
Benieuwd naar de kansen en mogelijkheden van een 3D-project bij jou op school? Ga direct naar de producten in onze
webshop of download hier de
flyer (pdf). Uiteraard kun je voor meer informatie contact opnemen met je
accountmanager of onze
klantenservice. Onze medewerkers adviseren je graag over de meest optimale oplossing voor jullie onderwijssituatie.
Laat je inspireren in het
3Dkanjers Magazine of door de verschillende cases van 3D-kanjersprojecten op basisscholen:


Naar de vorige pagina